Bulgarian Chess Club

 
Bulgarian Chess Club

 
Рейтинг: 3.00
(102)
Новини
Членство в клуба
Отбори
e-mail турнир
Предизвикателства
ШК Енергия - 64
Снимки от Еврика - 64
Торино 2006
M-tel Masters 2006
Публикации
Избрани партии
Форум
Фото
Снимки на Топалов
Други анкети
Links
Библиотека
Downloads


Вашето мнение е важно за нас За контакти Приятели

Новини / НОВИНИ

Вземи в gLOG
16 Октомври 06, 09:12 / Автор: Агенция "Фокус"
Искаме реванш от Крамник, но в София
Бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов и мениджърът му Силвио Данаилов обмислят идеята да предизвикат руснака Владимир Крамник на реванш. Той трябва да се проведе в София и да започне на Националния празник 3 март 2007 г. Подобен реванш не влизаше в договора за мача в Елиста, но според регламента на ФИДЕ всеки топ шахматист, който успее да набере награден фонд от минимум 1,5 млн. долара може да предизвика световния шампион на двубой за защита на шахматната корона. Президентът Георги Първанов, който беше патрон на супер турнирите “М-тел Мастърс”, е дал съгласието си отново да помогне за организирането на реванша.

Веселин Топалов: Президентът Първанов подкрепя идеята ни за мач-реванш с Крамник

София. Президентът Георги Първанов е обещал държавна подкрепа за организирането на мач-реванш за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Владимир Крамник в София от 3 март 2007 г. Това съобщи българският гросмайстор на пресконференция в Гранд хотел “София”, предаде репортер на Агенция Фокус. “Надявам се разумът да надделее на президентските избори и Първанов да остане президент за нов мандат. Но при всички положения очакваме държавна подкрепа за мача. Друг е въпросът дали Крамник ще се съгласи да играе в София. Официалното предложение за реванша и решението на ФИДЕ ще стане ясно до Нова година, затова още не е време да обявявам какъв ще бъде щабът ми за новия мач”, поясни Топалов.

Веселин Топалов: Нокаут-системата е най-тежка за определяне на световиня шампион

София. Според бившия световен шампион по шахмат Веселин Топалов т. н. “нокаут-система” е най-тежка при определяне на носителя на шахматната корона, предаде репортер на Агенция Фокус. “За мен лично няма идеална система. Винаги някой играч е облагодетелстван поради спецификата на качествата на шахматистите. Винаги на един повече му приляга да играе мачове, на друг – нокаут. За мен лично най-тежката система е нокаут. Най-интензивна и най-трудна. Това напрежение, което изпитваш в тайбрека, при нокаут системата се случва всеки втори ден. Затова е много по-тежко, защото много по-малко са дните за почивка”, обясни Веселин Топалов на пресконференция в Грандхотел “София”. Русенецът отсяда в “Президентския апартамент” там при завръщането си в България.

Веселин Топалов не е почувствал влияние от странични фактори по време на партиите в Елиста

София. Веселин Топалов не е почувствал влияние от странични фактори по време на партиите с Владимир Крамник в Елиста. Това съобщи българският гросмайстор на пресконференция в Гранд хотел "София", предаде репортер на Агенция "Фокус". "Само след една от партиите почувствах главоболие. Това мисля, че беше десетата. Иначе нямаше нищо, чувствах се нормално по време на игра", заяви Топалов, който загуби световната си титла в мача с претендента Владимир Крамник. По този начин той опроверга версията за облъчване по време на партиите в Елиста. Според българина умората и напрежението в тайбрека са били решителни за неговата загуба. В четвъртата партия от тайбрека на няколко места можеше да играя по различен начин и това щеше да доведе до съвсем различен резултат от този, който се получи. Но за съжаление на четвъртия час умората и напрежението си казаха думата и затова може би се стигна до този неприятен за мен изход", допълни бившият световен шампион по шахмат.

Веселин Топалов ще играе на 2 турнира в Холандия

София. Бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов ще участва в 2 турнира в Холандия, предаде репортер на Агенция Фокус. “Първият е минитурнир, който започва на 20 октомври. В него ще играят и Юдит Полгар, световният шампион за юноши до 20 години и най-добрият холандец Иван Соколов. Той е босненец с баща българин, но е женен за холандка”, обясни Веселин Топалов на пресконференция в Гранд хотел "София". Второто му участие в Холандия е супер турнирът във Вайк ан Зее през януари, първи кръг от Големия шлем в шахмата.
Силвио Данаилов: Ще поканим Крамник и на “М-тел” Мастърс
София. Мениджърът на Веселин Топалов и вицепрезидент на Българската федерация по шахмат Силвио Данаилов ще покани победителя в мача в Елиста Владимир Крамник на третия турнир М-тел Мастърс” през май 2007 г., предаде репортер на Агенция Фокус. Данаилов чрез фирмата си “Каиса Чес Мендиджмънт” е съорганизатор на турнира, който е от най-висока категория в света – 20-та и с най-висок награден фонд в историята на българския спорт от 300 000 евро. От догодина “М-тел Мастърс” с усилията на Данаилов влиза във веригата от “Големия шлем” в шахмата, по подобие на тениса, който включва и турнирите в Линарес, Вайк ан Зее и Дортмунд. “Ще поканим Крамник и на “М-тел Мастърс” догодина, но вероятно той ще откаже. Руснакът участва на първия турнир през 2005 г. и остана последен”, поясни Данаилов на пресконференция в Гранд хотел “София”, където се провеждат шахматните турнири “М-тел Мастърс”.
“Не смятам за наша грешка, че се съгласихме мачът на Топалов с Крамник да бъде в Русия. Това е част от стратегията и философията ни за шахмата, който трябва да се популяризира още повече и да бъде достъпен за феновете му. А благодарение на “тоалетния скандал” мачът стана особено популярен в целия свят”, допълни Силвио Данаилов.

Силвио Данаилов: Крамник едва ли ще участва в Мексико на турнира за световната титла

София. Според Силвио Данаилов, мениджър на Веселин Топалов и вицепрезидент на Българската федерация по шахмат, много малко вероятно е руският гросмайстор Владимир Крамник да играе на турнира в Мексико, който ще излъчи през октомври 2007 г. новият световен шампион, предаде репортер на Агенция Фокус. “Едва ли Крамник ще участва. Той играе само мачове, които смята, че ще спечели. А за да спечелиш турнир, трябва да спечелиш много партии срещу различни противници, да рискуваш. Крамник не е турнирен играч. Всеки знае това. Тук в София преди една година на първия “М-тел Мастърс беше последен. Така че вероятността да играе в този турнир е много малка. Ще каже, че е болен, ще измисли нещо, и ще поиска да играе мач с победителя от Мексико. Тъй като ФИДЕ в момента се контролира от Русия, нищо чудно да отстъпят и да се съгласят на такава промяна в регламента. Може България да доминира някога и във ФИДЕ, но нека първо влезем в Европа”, допълни Силвио Данаилов.

Силвио Данаилов: Съгласихме се да играем в Русия, защото мислим и глобално

София. Мениджърът на Веселин Топалов – Силвио Данаилов обяви, че решението да се играе мачът с Владимир Крамник в Елиста, е било продиктувано от желанието на световния шампион да работи за популяризирането на шахмата, предаде репортер на Агенция Фокус.
“Съгласихме се да играем в Русия, защото мислим и глобално. Функцията и ролята на един световен шампион е да работи за популяризирането на шахмата. Един световен шампион не може да бяга от предизвикателствата и да се крие. Мисията му трябва да бъде на локомотив, който да тегли играта напред. Това става на шахматното поле. Естествено, това крие и рискове, но такъв е животът. Знае се, че който не рискува, той не пие шампанско!. Колкото до реванша, до 2-3 месеца трябва да представим банкови гаранции пред ФИДЕ, след което те да му отправят покана за защита на титлата. А той 99% ще я откаже. Това поставя ФИДЕ в деликатна ситуация – ще трябва да отнемат титлата на Крамник. Каквото зависи от нас, ще го направим", заяви Силвио Данаилов. Той не изключва възможността Топалов, който продължава да бъде №1 в световната ранглиста, да получи оферти от други спонсори. “Току що се върнахме в България и още не сме срещнали много хора. Стига да не е мобилен оператор, не сме против да имаме и други спонсори”, призна мениджърът Силвио Данаилов. От 3 години Топалов е рекламно лице на “М-тел”.

Силвио Данаилов: “Тоалетният скандал” бе раздухан от медиите, но повиши интереса към мача в Елиста

София. “За нас тоалетен скандал не съществува. Той бе раздухан, преекспониран от медиите, но повиши неимоверно интереса към мача в Елиста”, заяви мениджърът на Веселин Топалов Силвио Данаилов на пресконференция в Гранд хотел “София”, предаде репортер на Агенция Фокус . “Ние просто подадохме апелация. Това е записано в регламента на мача, че всяка от страните може да изрази жалба срещу сумата от 2000 долара. В отговор Апелативният комитет реши двамата шахматисти да ползват една тоалетна, която е и по-близо до залата за игра. Крамник обаче отказа”, обясни Силвио Данаилов. Щабът на Топалов просто е обяснил, че не е нормално тоалетната – единственото място, в което няма аудио и видео контрол, за бъде посещавана до 50 пъти по време на една партия и по 3-4 пъти при едно влизане в стаята за почивка.
Йозеф Винатцер: “М-тел” ще продължи да спонсорира Веселин Топалов
София. “М-тел” ще продължи да спонсорира Веселин Топалов и след мача в Елиста, обяви изпълнителният директор на най-големия мобилен оператор в България Йозеф Винатцер на пресконференция в Грандхотел “София”, предаде репортер на “Агенция Фокус”. “Ние сме много доволни от сътрудничеството с Веселин през последните 2 години и особено през последните 2 седмици и ще го продължим и занапред”, заяви Йозеф Винатцер. От 2 години фирмата е основен спонсор на супертурнира по шахмат “М-тел Мастърс”, който е от най-високата ЕЛО-категория “20” в света и най-скъпото спортно състезание в историята на българския спорт с награден фонд 300 000 евро.
“Идеята за мач-реванш с Крамник възникна съвсем скоро и още не сме решили как ще се включим в нея, но във всички случаи ще я подкрепим. За такъв мач обаче е нужна и държавата да подпомогне финансово организацията”, допълни австрийският бизнесмен.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.8278