Bulgarian Chess Club

 
Bulgarian Chess Club

 
Рейтинг: 3.00
(102)
Новини
Членство в клуба
Отбори
e-mail турнир
Предизвикателства
ШК Енергия - 64
Снимки от Еврика - 64
Торино 2006
M-tel Masters 2006
Публикации
Избрани партии
Форум
Фото
Снимки на Топалов
Други анкети
Links
Библиотека
Downloads


Вашето мнение е важно за нас За контакти Приятели

Новини / НОВИНИ

Вземи в gLOG
03 Юли 06, 12:33 / Автор: Агенция "Фокус"
Топалов задмина Каспаров с ЕЛО 2813
Веселин Топалов е с рекордния коефициент ЕЛО 2813 точки в новото издание на световната ранглиста на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), пише в. “Монитор”. Той е скочил с 9 пункта напред след победата си в супертурнира "М-Тел Мастърс" в София и успешните представяния в Линарес и Леон. Най-интересното е обаче, че българският гросмайстор, носител на световната титла за 2005 г. е изпреварил легендарния Гари Каспаров по този показател. Руснакът не присъства в изданието на ранглистата от 1 юли, защото от една година не е участвал в официални състезания. Той обаче напусна шахмата с ЕЛО 2812. Така Топалов си остава №1 дори в случай, че Каспаров реши да се завърне.
Второто място с ЕЛО 2779, на 34 точки от Топалов, държи индиецът Вишванатан Ананд, а третото - арменецът Левон Аронян, носител на Световната купа е трети с 2761. Голям скок в класацията е направил претендентът за световната титла Владимир Крамник, срещу когото Топалов ще защитава своя приз през септември в столицата на Калмикия Елиста. Той е дръпнал с 14 пункта и се е преместил от 9-а на 4-а позиция
Междувременно руският сайт "Sports.pu" публикува статия от списание "PROспорт", в която се твърди, че Веселин Топалов използва в последните години компютърна помощ, с която е извоювал победите си. Визира се компютърната програма "Рыбка".
Обвинението твърди, че световният шампион получава информация по някакъв таен път и затова играе с такова самочувствие. Като едно от "доказателствата" се сочи, че в турнира за световната титла в Сен Луис в мача с Александър Морозевич Топалов е направил 15 поредни хода в съответствие с разиграната партия от друга програма - "Фриц-9", но после сгрешил, защото не разчел правилно сигнала, който му подавали.
Във форума на сайта коментарите са раздвоени. Според едни в Елиста "ще лъсне истината", защото контролът за технически средства за информация ще е изключително засилен. Други обаче се надсмиват над обвиненията. "Топалов се уморява в едншпила, където е силна именно машината, пише пък друг участник във форума. И това е така, защото е просто човек. А вие какво ми обяснявате - в ухото му писнало и свирнало 3 пъти, той чул два и сгрешил. Това е смешно, ей богу", пише един от участниците. "Как така Топалов играе един път по "Фриц", друг - по "Рыбка", а трети по "Хидра", пита друг. Трети пък напомня, как българинът е победил Каспаров още в далечната 1992 г. по време на шахматната олимпиада, когато е бил едва на 17 години и компютърните програми далеч не са били толкова съвършени.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0948