Bulgarian Chess Club

 
Bulgarian Chess Club

 
Рейтинг: 3.00
(102)
Новини
Членство в клуба
Отбори
e-mail турнир
Предизвикателства
ШК Енергия - 64
Снимки от Еврика - 64
Торино 2006
M-tel Masters 2006
Публикации
Избрани партии
Форум
Фото
Снимки на Топалов
Други анкети
Links
Библиотека
Downloads


Вашето мнение е важно за нас За контакти Приятели

Новини / НОВИНИ

Вземи в gLOG
19 Октомври 06, 15:45 / Автор: Агенция "Фокус"
Съдията Герд Гейсен: По време на петата партия Крамник - Топалов кръвното ми стигна до 220
 Главният съдия на мача за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Владимир Крамник- Герд Гейсен (Холандия), разказа подробности относно петата скандална партия на двубоя. Арбитърът говори пред официалния сайт на мача www.worldchess2006.com.
“На 28 септември щабът на Топалов подаде жалба до апелативния комитет, чието решение бе до всички страни, включително и арбитърa на мача. На 30 септември, след редовната инспекция от служителите на реда, г-н Крамник ме информира, че няма да играе, защото той смята, че апелативната комисия е нарушила договора, който той имаше с ФИДЕ. Всичко това се случи в неговата тоалетна.
Бях информиран от вицепрезидента на ФИДЕ г-н Макропулос, че президентът, който в същия момент бе в Сочи е написал писмо до Крамник, което трябваше да му бъде предадено до 15:15 часа. Тогава се опитах да отложа началото на партията с 15 минути. Отидох при Топалов и го информирах за всичко и накрая го попитах дали е съгласен да отложа началото на петата партия. Г-н Топалов се съгласи и Крамник знаеше за това.
Своевременно писмото пристигна и аз, заедно с Крамник го прочетохме в стаята за почивка. Междувременно Николопулос предостави писмото и на Топалов. След като Крамник се запозна със съдържанието му той отново отказа да играе. Казах му, че нямам друг избор освен да дам началото на партията. Крамник не възрази.
Отидох в залата и стартирах часовника на г-н Крамник в 15:22 часа. Топалов вече беше в залата, готов да започне играта. В 16:22 часа спрях часовниците и записах загуба за Крамник позовавайки се на член 6.7:

Всеки състезател, който пристигне при шахматната дъска повече от час след началото на партията я губи, освен ако правилата на състезанието не предвиждат друго или арбитърът не реши.

Г-н Топалов и аз подписахме протоколите с резултатите и тогава информирах присъстващите. През цялото време Крамник беше в своята стая и не се появи в залата”, коментира Гейсен.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.1186